To danie zachwyca smakiem bardziej niż się tego spodziewamy, makaron jest aromatyczny choć nie tonie w sosie. Przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje więcej niż 20 min. Wszystko byłoby idealnie gdyby nie jego kaloryczność - niestety nie jest do dietetyczny posiłek. Czasem można jednak sobie pozwolić na wszystko byle nie przesadzać z ilością.składniki: (2 porcje)
100g wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
2 jaja
25g twardego sera (pecorino lub parmezan)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i świeżo zmielony pieprz
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu do twardości al dente. W między czasie na patelnię wrzucamy posiekany w drobne paseczki boczek i smażymy do czasu gdy zacznie się rumienić. Dodajemy czosnek i natkę pietruszki - zostawiamy na małym ogniu.
Odcedzamy makaron gdy się ugotuje skrapiamy go łyżką oliwy i wrzucamy na patelnię z boczkiem. Roztrzepujemy 2 jaja, mieszamy z połową sera i dodajemy do makaronu - całość mieszamy. To wszystko!
Odcedzamy makaron gdy się ugotuje skrapiamy go łyżką oliwy i wrzucamy na patelnię z boczkiem. Roztrzepujemy 2 jaja, mieszamy z połową sera i dodajemy do makaronu - całość mieszamy. To wszystko!


Bardzo smaczne danie, wypróbowałam i nie ma ryzyka że coś nie wyjdzie
OdpowiedzUsuń