
składniki: (standardowa tortownica)
składniki suche
2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki mokre
1/2 szklanki oleju300ml jogurtu - użyłam naturalnego ale owocowe też się sprawdzają
3 jajka
3-4 gruszki - ja użyłam słodkich gruszek z własnego ogródka
gałka muszkatołowa
masło do posmarowania tortownicy
W misce mieszamy składniki suche. Dodajemy mokre, gdy wszystko jest już w misce delikatnie mieszamy łyżką - nie zbyt długo i niezbyt gwałtownie. Ciasto ma gładką konsystencję jak gęsta śmietana. Tortownicę smarujemy masłem, ja jeszcze dodatkowo obsypuję dno i brzegi kaszą manną. Na tak przygotowaną blachę wylewamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki. Układamy plasterki na wierzchu i posypujemy całość gałką muszkatołową. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez ok. 40min.
szybki i prosty przepis, polecam
OdpowiedzUsuń