
składniki: (ok. 400ml)
2 łyżki oliwy z oliwek4 papryczki chilli
cebulka dymka
papryka czerwona
kilka oliwek
100ml wody
2 łyżki przecieru pomidorowego
łyżka papryki słodkiej
sól, pieprz
Kroję drobno dymkę, oliwki, papryczki i paprykę czerwoną. W małym rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekane wcześniej składniki. Po 3 min dosypujemy łyżkę słodkiej papryki i cały czas mieszamy. Zmniejszamy ognień i dodajemy przecier pomidorowy i wodę. Zostawiamy na kilka minut, żeby sobie tak delikatnie pyrkało. Zdejmujemy z ognia i dokładnie blendujemy. Przelewamy do słoiczka - jeśli szybko się go zamknie i odwróci do góry nogami wieczko powinno się wciągnąć i można dłużej przechowywać taki zamknięty sos.
no całkiem fajny sos, bez konserwantów i sztucznych barwników, super
OdpowiedzUsuń