piątek, 13 września 2013

Sos paprykowy - bardzo ostry!

Idealny do tortilli, jako dip do nachos lub kawałków smażonego kurczaka. Zrobiłam słoiczek ok. 400ml i przechowuję go w lodówce przez tydzień - o ile wcześniej go nie braknie:)













składniki: (ok. 400ml)

2 łyżki oliwy z oliwek
4 papryczki chilli
cebulka dymka
papryka czerwona
kilka oliwek
100ml wody
2 łyżki przecieru pomidorowego
łyżka papryki słodkiej
sól, pieprz


Kroję drobno dymkę, oliwki, papryczki i paprykę czerwoną. W małym rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekane wcześniej składniki. Po 3 min dosypujemy łyżkę słodkiej papryki i cały czas mieszamy. Zmniejszamy ognień i dodajemy przecier pomidorowy i wodę. Zostawiamy na kilka minut, żeby sobie tak delikatnie pyrkało. Zdejmujemy z ognia i dokładnie blendujemy. Przelewamy do słoiczka - jeśli szybko się go zamknie i odwróci do góry nogami wieczko powinno się wciągnąć i można dłużej przechowywać taki zamknięty sos.


1 komentarz:

  1. no całkiem fajny sos, bez konserwantów i sztucznych barwników, super

    OdpowiedzUsuń