środa, 23 października 2013

Najlepsza zapiekanka na świecie czyli moja lasagne

Najlepsza zapiekanka na świecie czyli moja lasagne Nie znam osoby, która nie lubi zapiekanek tym bardziej tej najbardziej popularnej ze wszystkich czyli lasagne. Przedstawiam swój sposób na to danie dochodziłam długo do tego przepisu więc z czystym sumieniem teraz mogę polecić go każdemu. Mnie wykonanie tego przepisu zajmuje 40min + 40min pieczenie więc może nie jest to szybki obiad a raczej taki wyjątkowy:)












składniki (4 osoby)

makaron typu lasagne
ser żółty

sos mięsny

500g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowo-wołowego
cebula
2 puszki pomidorów (w całości)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
1 łyżeczka sosu sojowego
zioła prowansalskie, oregano
sól, pieprz

sos beszamelowy

2 łyżki masła
3 łyżki mąki
2 szklanki mleka
cynamon, sól, biały pieprz


Podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę z jednym ząbkiem czosnku i papryczką chilli. Do zeszklonej cebulki dodajemy mięso mielone przyprawiamy ziołami, sosem sojowym, solą, pieprzem i podsmażamy około 15-20min. Po tym czasie dodajemy pomidory, łyżkę koncentratu pomidorowego i 2 ząbki czosnku pokrojone w cieniutkie plasterki. Zostawiamy na małym ogniu jeszcze 10min.
Najlepsza zapiekanka na świecie czyli moja lasagne

W rondelku rozpuszczamy masło. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę - napisałam jej ilość mniej więcej, dodajemy tyle ile wchłonie masło. Dolewamy mleka ciągle mieszając. Nie zostawiajcie go nawet na chwilkę bo się przypali albo porobią się w nim grudki. Rondelek podgrzewamy cały czas mieszając do czasu aż sos nie zgęstnieje i nie zacznie delikatnie pyrkać. Podczas gotowania doprawiamy solą, białym pieprzem i cynamonem.

Najlepsza zapiekanka na świecie czyli moja lasagne

Naczynia żaroodpornego nie smarujemy masłem tylko sosem beszamelowym, układamy na dnie plastry makaronu tak żeby przykryły całe dno. Łyżką nakładamy warstwę mięsa, na mięso sos beszamelowy i starty żółty ser. Znowu układamy plastry makaronu na całej powierzchni. Mnie wyszły 4 warstwy mięsa ale to zależy od wielkości naczynia i tego ile składników nakładacie. Ostatnia  warstwa: na sos mięsny dajemy od razu makaron, smarujemy go sosem beszamelowym i posypujemy dokładnie serem żółtym. Ser powinien przykrywać całą powierzchnię zapiekanki. 

Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 min. Pachnie wspaniale!

Najlepsza zapiekanka na świecie czyli moja lasagne



Najlepsza zapiekanka na świecie czyli moja lasagne









5 komentarzy:

  1. Ten beszamel na wierzchu oddziałuje na moje kubki smakowe już wirtualnie :D Muszę zrobić lasagne w najblizszym czasie, koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja ulubiona zapiekanka :) Szkoda, tylko, że ma tyle kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha :) Ale ja ser dodaję tylko na wierzch. Dzięki temu jest równie smacznie, ale lżej i choć odrobinę mniej kalorycznie ;) I podziwiam za pieczenie lasagne w okrągłym naczyniu. Ja raz próbowałam - do szału mnie doprowadziło układanie prostokątnego makaronu w okrągłym naczyniu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznaję, że się rozglądam za jakimś prostokątnym naczyniem żaroodpornym:) ale narazie jakoś trzeba sobie radzić więc po prostu łamię te plastry makaronowe tak, żeby ułożyć z nich całą powierzchnię, po zapieczeniu jest to nie do wykrycia. Z tym, żeby dodawać ser tylko na wierzch to świetny pomysł na odchudzenie zapiekanki!

      Usuń
  4. Ciekawa wariacja na temat beszamelu - z cynamonem jeszcze go nie próbowałam. A do samej lazanii (w każdej postaci) długo mnie nie trzeba przekonywać! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń