środa, 11 września 2013

Pstrąg z pieca



składniki: (jedna porcja)

pstrąg ok. 200g
2 plasterki cytryny
1 ząbek czosnku
rozmaryn
sól, pieprz

dodatki:

1/2 cukini
1 mały ziemniak
1/2 cebuli
oregano




Rybę delikatnie nożem oczyszczamy z łusek, dokładnie myjemy, a na końcu osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy delikatnie z wierzchu skórę i wkładamy w te nacięcia plasterki czosnku. Nacieramy rybę przyprawami i do środka wkładamy plasterki cytryny. 

Cukinię i cebulę kroimy w plastry, ziemniaczka w paski (jak frytki) - posypujemy wszystko solą, pieprzem i oregano. 
Na blachę kładziemy folię aluminiową, na której układamy pstrąga i rozrzucamy warzywa. Pieczemy przez 20 min w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

2 komentarze:

  1. mam kupione pstrągi, leżą w lodówce i zamierzam je przyrządzić według tego przepisu, nie wiem tylko czy maja być zawinięte w folię czy po prostu na niej leżeć i czy ziemniaki będa miękkie po tych 20 minutach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pstrągi tylko kładziemy na foli nie owijamy nią! Wtedy ładnie się przyrumieni i będzie miał chrupiącą skórkę, jak owiniemy folią to się po prostu ugotuje. Ziemniaki będą dobre po 20 min jeśli pokroimy je na kawałki wielkości frytek.

      Usuń