wtorek, 22 października 2013

Kasza manna przekładana jeżynami i musli

Kasza manna przekładana jeżynami i musli


Kasza manna przekładana jeżynami i musli. Zróbcie ją w słoiku i zabierzcie ze sobą do pracy albo dajcie ukochanej osobie myślę, że dzieciaki też się ucieszą gdy dostaną takie drugie śniadanie. Owoców można używać takich na jakie mamy ochotę albo akurat pod ręką. Kaszę mannę z owocami jem również jako deser może śmiało zastąpić kawałek tortu przekładany kremem. 

Kasza manna przekładana jeżynami i musli



składniki (2 porcje)

300ml mleka
200ml wody
3 łyżki kaszy manny
2 łyżeczki cukru
2 krople olejku waniliowego
6 łyżek jeżyn
1 łyżka cukru
4 łyżki płatków owsianych













Jeżyny rozgniatamy widelcem i zasypujemy łyżką cukru. Wodę i mleko zagotowujemy. Dodaję wody do kaszy manny bo wtedy się nie przypala - żeby ugotować kaszę mannę na samym mleku trzeba cały czas mieszać. Do wrzącej mieszanki mleka i wody wsypujemy 3 łyżki kaszy manny, 2 łyżeczki cukru i dodajemy olejek waniliowy. Zmniejszamy ognień i gotujemy jeszcze przez kilka minut (to zależy ile producent sugeruje na opakowaniu). Odstawiamy kaszę żeby troszkę przestygła. 

Kasza manna przekładana jeżynami i musli

Do szklanek albo słoików wlewamy trochę kaszy manny, delikatnie układamy na niej jeżyny i posypujemy płatkami owsianymi. Na płatki wlewamy kolejną warstwę kaszy itd aż słoiczki będą pełne. Gotowy deser chowamy do lodówki. Kasza manna wtedy się zetnie więc podczas podróży warstwy się nie pomieszają tylko zostaną na swoim miejscu. 
Miłego dnia!


Kasza manna przekładana jeżynami i musli














1 komentarz: