piątek, 13 września 2013

Spaghetti Carbonara

To danie zachwyca smakiem bardziej niż się tego spodziewamy, makaron jest aromatyczny choć nie tonie w sosie. Przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje więcej niż 20 min. Wszystko byłoby idealnie gdyby nie jego kaloryczność - niestety nie jest do dietetyczny posiłek. Czasem można jednak sobie pozwolić na wszystko byle nie przesadzać z ilością.






składniki: (2 porcje)

200g makaronu spaghetti - z przenicy durum
100g wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
2 jaja
25g twardego sera (pecorino lub parmezan)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
sól i świeżo zmielony pieprz








Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu do twardości al dente. W między czasie na patelnię wrzucamy posiekany w drobne paseczki boczek i smażymy do czasu gdy zacznie się rumienić. Dodajemy czosnek i natkę pietruszki - zostawiamy na małym ogniu.

Odcedzamy makaron gdy się ugotuje skrapiamy go łyżką oliwy i wrzucamy na patelnię z boczkiem. Roztrzepujemy 2 jaja, mieszamy z połową sera i dodajemy do makaronu - całość mieszamy. To wszystko! 
Wystarczy nałożyć na talerze i posypać resztą sera. Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Bardzo smaczne danie, wypróbowałam i nie ma ryzyka że coś nie wyjdzie

    OdpowiedzUsuń