środa, 2 października 2013

Pizza z grzybami leśnymi plus mini pizze

Pizza z grzybami leśnymi plus mini pizzePora na grzybobranie! Jeśli lubicie leśne grzyby nie ma lepszego czasu zastanawiałam się tylko co najlepiej odda ich smak i nie przytłoczy innymi. Proste rozwiązania są najlepsze jak wiadomo więc postawiłam na pizzę. Ciasto robię zawsze w taki sam sposób i wychodzi idealnie więc nie mam zamiaru go zmieniać. Mini pizze zrobiłam przy okazji - wyglądają apetycznie i można je pojadać kiedy nas najdzie taka ochota. Dobry pomysł na atrakcyjne drugie śniadanie dla dzieci (tylko może nie w wersji z grzybami) albo po prostu zabierzcie je ze sobą jako przekąskę do pracy. Nadają się idealnie na imprezy przy dużej ilości osób.

składniki: (2 pizze ok. 28cm + 12 mini)

ciasto:
4 szklanki
240ml ciepłej wody - ok. 60 stopni (nie może parzyć rąk)
1/2 łyżeczki soli
100g drożdży - w temperaturze pokojowej!
2 łyżeczki cukru
8 łyżeczek oliwy z oliwek

sos pomidorowy - przepis tutaj!
pizza z grzybami leśnymi


1. Zaczyn 

Do kubka skruszamy drożdże, wsypujemy łyżeczkę cukru i mieszamy aż drożdże się staną płynne. Dodajemy łyżeczkę mąki, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia - ok 15 min.


2. Ciasto

W międzyczasie do miski wsypujemy odmierzoną ilość mąki i sól. Gdy zaczyn jest gotowy również trafia do miski. Teraz trzeba będzie sobie ubrudzić rączki więc polecam zdjąć biżuterię:) mieszamy ręką i dolewamy powoli wody. Wyrabiamy ciasto aż będzie się trzymało w całości - wtedy dolewamy oliwę z oliwek i wyrabiamy tak długo aż ciasto wchłonie oliwę. Zawszę w tym momencie dzielę na równe porcje i z każdej tworzę kulkę - w tym przypadku dzielimy na 4 części (2 kulki na pizze i 2 na mini) Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30min przykrywając ściereczką (latem jak jest gorąco przykrywam wilgotną ściereczką, żeby ciasto nie wyschło). 




3. Dodatki

pizza z grzybami leśnymiNa pizze klasycznej wielkości bierzemy porcję wyrośniętego ciasta, rozwałkowujemy i przekładamy na blachę do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym.

Mini pizze robię z jednej kulki 6 małych. Odrywam po kawałku i w dłoniach tworzę kulkę, zgniatam na placuszek i kładę na posmarowaną olejem blachę. Smarujemy każdą pizzę sosem pomidorowym i układamy na nich dodatki.


Grzyby dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Podsmażamy grzybki z cebulą na maśle. Tak przygotowane układamy na pizzy, dodajemy paseczki z boczku, cieniutko pokrojonego pomidora i plasterki sera. Pamiętajcie, że piekarnik musi być rozgrzany do 200 stopni Celsjusza i dopiero wtedy wkładamy pizzę piecze się od 8-10 min. Podczas pieczenia jednej z dużych można śmiało włożyć nasze pizzerinki na niższe piętro w piekarniku. To czy jest gotowa poznacie po zapachu.








mini pizze - pizzerinki

3 komentarze:

  1. Aż mi ślinka cieknie! Pochłonęłabym taką pizzę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też chętnie bym zjadła, gorzej z przyrządzeniem, ale sezon grzybowy w pełni wiec moze skuszę się żeby spróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. warto spróbować bo wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń