środa, 8 stycznia 2014

Jajko na miękko - dokładna instrukcja



Zrobienie idealnego jajka na miękko wbrew pozorom nie jest prostą sprawą, dlatego właśnie postanowiłam opisać ten tajemniczy proces, dzięki któremu białko będzie ścięte, a żółtko aksamitnie płynne. Przeprowadziłam szereg eksperymentów aż w końcu znalazłam odpowiednie warunki:) Jeśli uda Wam się zdobyć prawdziwe wiejskie jaja to będzie to wyjątkowe śniadanie, ja zwykle wspominam je jeszcze przez długi czas.

składniki

jajko
szczypta soli




Zagotowujemy wodę w rondelku, lepiej dać jej trochę więcej, żeby się potem nie okazało, że ledwo zakrywa nasze jajko. Gdy woda się gotuje wsypujemy do niej szczyptę soli i powoli przy pomocy łyżki wsuwamy jajko do rondelka. Zaczynamy odmierzać czas - dokładnie 3 i pół minuty! W tym czasie możemy trochę zmniejszyć ogień ale pamiętajmy, że woda powinna przez cały czas się gotować. Po odmierzonym czasie wyciągamy jajo i delektujemy się tym wyjątkowym przysmakiem.

Miłego dnia!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz