niedziela, 24 listopada 2013

Czekoladowy deser z bananowo-piernikową nutą

Czekoladowy deser z bananowo-piernikową nutą

Lubię robić desery w szklankach, albo słoiczkach, które potem można ze sobą zabrać do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Możecie też podarować taki słodki upominek ukochanej osobie:) Budyń robię sama bo wtedy mam pewność jaki jest jego skład, a nie wymaga to więcej czasu ani wysiłku niż zrobienie budyniu z torebki. 


składniki (4 porcje)

4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
4 szklanki mleka - 1 litr
banan
4 kostki gorzkiej czekolady
kilka pierniczków

Czekoladowy deser z bananowo-piernikową nutą

Odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy go z mąką ziemniaczaną kakao i cukrem. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę i energicznie mieszamy - żeby nie powstały grudki. Odstawiamy budyń, żeby trochę przestygł. 

Do słoiczków wlewamy warstwę budyniu, układamy plasterki banana, posypujemy pokrojonymi na kawałki pierniczkami i czekoladą. Wlewamy kolejną warstwę budyniu i znowu układamy plasterki banana, pierniczki i czekoladę. Powtarzamy czynność do wypełnienia słoiczków. Ja używam słoiczków wielkości standardowych szklanek, w szklankach czy kieliszkach ten deser wygląda równie apetycznie.

Czekoladowy deser z bananowo-piernikową nutą



4 komentarze:

  1. Ale by zjadła, prześlicznie wygląda w tym słoiczku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwycam się. Pięknie wygląda, cudowne zdjęcie, rewelacyjne ujęcia. No i smak na pewno pierwsza klasa. Dziękuje za wpis w akcji śniadaniowej

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń