wtorek, 14 stycznia 2014

Antipasti - feta i oliwki w aromatycznej oliwie



Lubię mieć w domu taki słój, z którego w każdej chwili można wyłowić sobie coś dobrego. Feta w kostkach ociekająca pikantną oliwą z oliwek pachnąca rozmarynem. Do swojego słoja dodałam również oliwki nadziewane suszonymi pomidorami i trzy papryczki chilli. Po wyjedzeniu sera i oliwek używam oliwy do przyprawiania - świetnie sprawdzi się w sałatce czy po prostu do polania pizzy lub makaronu. 

składniki

1 opakowanie sera feta (ja użyłam 270g)
garść oliwek
gałązka rozmarynu
1/2 łyżeczki kolorowy pieprz
1/2 łyżeczki suszonego oregano
szczypta soli
oliwa z oliwek - do wypełnienia słoika (u mnie to była 1 szklanka, ale to zależy od słoika)



Na dno słoika wsypujemy przyprawy i dolewamy trochę oliwy z oliwek - mieszamy. Ser delikatnie kroimy w kostki wielkości około 1 cm. Wpuszczamy je do słoika i co jakiś czas delikatnie przechylamy słoik aby ser obtoczył się w oliwie. Dzięki temu nie rozpada się i nie skleja. co jakiś czas dokładamy oliwki, papryczkę i kawałek gałązki rozmaryny. Gdy słoik jest pełny zalewamy wszystko oliwą z oliwek, zakręcamy słoik i odstawiamy w ciemne miejsce. Po kilku dniach gdy oliwa nabierze aromatów z przypraw możemy przystąpić do degustacji.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz