piątek, 17 stycznia 2014

Prosty i efektowny pomysł na mój ulubiony makowiec


Makowiec to takie ciasto, na które każda gospodyni ma swój  sposób. Postanowiłam podzielić się swoim ponieważ uważam go za najsmaczniejszy makowiec ze wszystkich:) Co ciekawe smakuje on nawet tym, którzy za makowcami nie przepadają - to pewnie dzięki dodatku skórki pomarańczowej. Przepis jest bardzo prosty, nie narobimy się przy nim. Z prezentowanej porcji ciasta wychodzą nam dwa makowce wielkości keksówki. 

składniki

50g świeżych drożdży
500g mąki
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
100g stopionego masła
1/2 szklanki podgrzanego mleka
2 jaja
szczypta soli
puszka masy makowej
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50g płatków migdałów



Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku z dodatkiem jednej łyżeczki cukru. Pozostawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dolewamy wyrośnięte drożdże i stopione masło. Wbijamy jaja, dosypujemy resztę cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Ciasto należy dokładnie wyrobić ręką, tak długo aż będzie odchodziło od ręki. Odstawiamy na 20min w ciepłe miejsce. 
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 20x30cm. Smarujemy masą makową tak aby zostawić brzegi czyste (około 2cm). Obsypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Zawijamy każdy prostokąt wzdłuż krótszego brzegu. Zaklejamy brzegi i układamy makowce na posmarowanej masłem blasze lub wkładamy każdy do osobnej keksówki. Odstawiamy znowu na 20-30min. 
Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 30min. 

lukier

100g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny

Mieszamy oba składniki łyżeczką i polewamy ostygnięte już makowce. Na koniec dla dekoracji posypujemy je płatkami migdałów.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz