wtorek, 15 października 2013

Żur na boczku i wywarze z grzybów

Żur na boczku i wywarze z grzybów - kolorowe gotowanieŻurek ugotowany na boczku to najsmaczniejsza zupa na świecie jak dodamy jeszcze wywar z grzybów albo dołożymy kilka suszonych podgrzybków podczas gotowania - nikt mu się nie oprze. Każda gospodyni ma swój sposób na żurek a ja Wam dzisiaj zdradzę mój.

składniki:

3 ziemniaki
1/4 selera
cebula
kawałek boczku - ok. 150g
4 ząbki czosnku
majeranek
3 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
zakwas na żurek
3-4 grzybki suszone albo wywar z grzybów (z gotowania grzybów do marynowania)
kiełbasa - nie ograniczam się tylko do białej używam takiej na jaką mam akurat ochotę

Żur na boczku i wywarze z grzybów - kolorowe gotowanie


Wstawiam 1,5l wywaru z grzybów albo wodę z grzybami suszonymi, dokładamy ziele angielskie, liście laurowe, majeranek i boczek pokrojony na kawałki. Zagotowujemy. W międzyczasie kroimy w drobną kostkę seler i dorzucamy do garnka. Czosnek tylko obieramy i każdy ząbek zgniatamy nożem i dodajemy do zupy. To samo robimy z ziemniakami i cebulą. Gdy zupa się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 15 min - aż warzywa zmiękną. W tym momencie solimy i pieprzymy zupę, dodajemy zakwas (najpierw dokładnie wstrząśnij). Gotujemy jeszcze 1-2min. Podajemy z podsmażoną kiełbaską - ja kroję w plasterki i podsmażam na patelni.

Żur na boczku i wywarze z grzybów - kolorowe gotowanie

2 komentarze:

  1. Mam akurat podgrzybki więc ugotuję na pewno. Nie wiem tylko czy boczek ma być surowy wędzony czy gotowany?
    Chociaż chyba nie jest to takie ważne jaki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wędzony na pewno doda więcej aromatu żurkowi a poza tym jak trafimy potem na taki kawałek na talerzu mmmmm!

    OdpowiedzUsuń