poniedziałek, 2 grudnia 2013

Zupa krem porowo-ziemniaczana podana z gorgonzolą i listkami rukoli

Zupa krem porowo-ziemniaczana podana z gorgonzolą i listkami rukoli

Zupa jest bajecznie prosta, składa się tylko z trzech składników! Proste i bardzo smaczne połączenie, czasami lepiej nie kombinować za dużo:) Mam nadzieję, że polubicie ją tak samo jak ja - w zasadzie to jestem pewna, że tak będzie. Możecie podawać ją solo lub z różnymi dodatkami na przykład grzankami, prażonymi nasionkami słonecznika czy fetą. Mnie jednak najbardziej smakuje z gorgonzolą i kilkoma listkami rukoli. Jej orzechowy posmak i intensywny ser nadają pazura delikatnej zupie. 

składniki

3 pory
1/2 kg ziemniaków
1,5 łyżeczki soli
1-l wody (4 szklanki) 
rukola
gorgonzola
kolorowy pieprz

Pory dokładnie myjemy i kroimy w kostkę - nie musi być drobna. Podsmażamy pory w garnku, tak żeby zmiękły. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy ziemniaki do podsmażonego pora i dolewamy wodę. Zagotowujemy całość, zmniejszamy ogień, solimy i zostawiamy jeszcze na 15 min. Po tym czasie ziemniaki powinny być miękkie. Zdejmujemy zupę z ognia, czekamy chwilę aż ostygnie i blendujemy na gładki krem. Przed podaniem podgrzewamy zupę, następnie nalewamy do miseczek i przyozdabiamy listkami rukoli i kawałkami gorgonzoli. Całość posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Zupa krem porowo-ziemniaczana podana z gorgonzolą i listkami rukoli

Zupa krem porowo-ziemniaczana podana z gorgonzolą i listkami rukoli

1 komentarz: