składniki:
1/2 kg podgrzybków
1/2 małej cebuli
zalewa
3 szklanki wody
1 szklanka octu
1 łyżeczka soli
3 łyżki cukru brązowego - może być normalny ale z brązowym zalewa pięknie pachnie palonym cukrem
4 szt. ziele angielskie
4 liście laurowe
10-20 kulek kolorowego pieprzu - nie zgniatamy dodajemy całe kulki
Grzyby do marynowania wybieramy te malutkie - wtedy można je marynować w całości. Grzyby myjemy bardzo dokładnie i oczyszczamy z listków i mchu. Gotujemy w mocno osolonej wodzie przez 15 min. Po tym czasie powinny zmięknąć. Zalewę robimy w czasie jak grzybki się gotują. Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i zagotowujemy - po zagotowaniu gotujemy jeszcze przez 1min. Do dokładnie umytych słoiczków wkładamy po 2-3 piórka cebulki i wkładamy grzyby. Zalewamy słoiczki zalewą tak żeby mniej więcej po równo przypraw nam do nich powpadało. Zakręcamy mocno i ustawiamy do góry nogami. Jak ostygną powinny być zamknięte (wciągnięte wieczka). Jeśli się nie uda (choć to mało prawdopodobne) można pasteryzować przetwory gotując słoiki w wodzie przez 20min. Muszą być całe przykryte wodą!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz