poniedziałek, 14 października 2013

Sałatka ze świeżymi figami i szpinakiem

Sałatka ze świeżymi figami i szpinakiem - kolorowe gotowanie!


To już ostatni moment kiedy możemy dostać piękne słodkie fioletowe i idealnie dojrzałe figi. Pomyślałam sobie, że grzechem byłoby nie skorzystać i w tym momencie pojawił się pomysł! Sałatka lekka zdrowa i niesamowicie smaczna. Musicie koniecznie spróbować! Sekretem tego przepisu jest niesamowity dresing idealny w swojej prostocie. Tylko miód, sok z cytryny i oliwa w równych ilościach.


składniki: (2 osoby)

2 figi
2 garści szpinaku - świeżych młodych liści
50g sera typu rokpol
50g chudego twarogu
4 kawałki suszonych pomidorów
prażony słonecznik

sos:

2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki oliwy z oliwek

Sałatka ze świeżymi figami i szpinakiem - kolorowe gotowanie


Umyty szpinak układamy na talerzach albo miseczkach. Polewamy liście sosem i mieszamy delikatnie palcami. Na wierzch rozkruszamy sery i układamy pokrojone w paseczki suszone pomidory. Figę myjemy i kroimy w półksiężyce. Na końcu posypujemy całość uprażonym słonecznikiem i gotowe! Szalenie prosty przepis - myślę, że każdy sobie z nim poradzi a możecie zaimponować swojej drugiej połówce. Na pewno pobudzi wasze zmysły.

Sałatka ze świeżymi figami i szpinakiem - kolorowe gotowanie!





4 komentarze:

  1. Przepis bardzo oryginalny i intrygujący. Trudno mi sobie wyobrazić jak ta sałatka smakuje więc chyba ja zrobię żeby się przekonać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób koniecznie! Smakuje rewelacyjnie i do tego jest pełna witamin!

      Usuń
  2. Mniam mniam, jako dobrze znany żarłok-degustator oceniam pomysł i smak na dychę :)

    OdpowiedzUsuń