składniki: (jedna porcja)
pstrąg ok. 200g2 plasterki cytryny
1 ząbek czosnku
rozmaryn
sól, pieprz

dodatki:
1 mały ziemniak
1/2 cebuli
oregano
Rybę delikatnie nożem oczyszczamy z łusek, dokładnie myjemy, a na końcu osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy delikatnie z wierzchu skórę i wkładamy w te nacięcia plasterki czosnku. Nacieramy rybę przyprawami i do środka wkładamy plasterki cytryny.
Cukinię i cebulę kroimy w plastry, ziemniaczka w paski (jak frytki) - posypujemy wszystko solą, pieprzem i oregano.
Na blachę kładziemy folię aluminiową, na której układamy pstrąga i rozrzucamy warzywa. Pieczemy przez 20 min w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
mam kupione pstrągi, leżą w lodówce i zamierzam je przyrządzić według tego przepisu, nie wiem tylko czy maja być zawinięte w folię czy po prostu na niej leżeć i czy ziemniaki będa miękkie po tych 20 minutach?
OdpowiedzUsuńPstrągi tylko kładziemy na foli nie owijamy nią! Wtedy ładnie się przyrumieni i będzie miał chrupiącą skórkę, jak owiniemy folią to się po prostu ugotuje. Ziemniaki będą dobre po 20 min jeśli pokroimy je na kawałki wielkości frytek.
Usuń