
składniki: (4 osoby)
2 szklanki ryżu
1l wody
cebula
2 papryczki chilli
pietruszka
2 ząbki czosnku
sos sojowy
1 łyżka oliwy z oliwek
papryka słodka, kurkuma, sól, pieprz
pomidor
mała cukinia
papryka czerwona
W średniej wielkości garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy cebulę, ostre papryczki, czosnek, pietruszkę, sos sojowy i suche przyprawy. Podsmażamy przez chwilę, aż przyprawy zaczną pachnieć wtedy dodajemy ryż. Podsmażamy do czasu gdy ziarenka ryżu będą szkliste - często mieszając. Dodajemy warzywa a po 3-5 min wodę. Pozostawiamy na małym ogniu pod przykryciem na 15 min. Warto od czasu do czasu zamieszać żeby ryż nie przywarł do dna.
Smacznego!
Sam ryż i warzywa są super, ale dla faceta przydałby się do tego kawałek mięsa
OdpowiedzUsuńMożesz jako dodatek zrobić udka z kurczaka tak jak tutaj: http://kolorowe-gotowanie.blogspot.com/2013/10/ryz-z-cukinia-i-szpinakiem.html sprawdzi się idealnie!
Usuń