poniedziałek, 9 września 2013

Ryż z warzywami

Dzisiaj proponuję coś zdrowego, pożywnego i smacznego - ryż z warzywami. Wydaje się nudne? Jeśli będziecie pamiętać o tym aby wasze potrawy nie były jednokolorowe każdy posiłek stanie się ciekawszy. Używajcie kolorów przy tworzeniu dań bo to dzięki nim nabieramy apetytu i wszystko lepiej nam smakuje. 












składniki: (4 osoby)

2 szklanki ryżu
1l wody
cebula
2 papryczki chilli
pietruszka
2 ząbki czosnku
sos sojowy
1 łyżka oliwy z oliwek
papryka słodka, kurkuma, sól, pieprz
pomidor
mała cukinia
papryka czerwona




W średniej wielkości garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy cebulę, ostre papryczki, czosnek, pietruszkę, sos sojowy i suche przyprawy. Podsmażamy przez chwilę, aż przyprawy zaczną pachnieć wtedy dodajemy ryż. Podsmażamy do czasu gdy ziarenka ryżu będą szkliste - często mieszając. Dodajemy warzywa a po 3-5 min wodę. Pozostawiamy na małym ogniu pod przykryciem na 15 min. Warto od czasu do czasu zamieszać żeby ryż nie przywarł do dna. 
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Sam ryż i warzywa są super, ale dla faceta przydałby się do tego kawałek mięsa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz jako dodatek zrobić udka z kurczaka tak jak tutaj: http://kolorowe-gotowanie.blogspot.com/2013/10/ryz-z-cukinia-i-szpinakiem.html sprawdzi się idealnie!

      Usuń