
składniki:
kapusta biała - wybierzcie taką żeby zmieściła się do waszego największego garnka
1/2kg mięsa wieprzowego mielonego
200g ryżu
jajko
cebula, czosnek
majeranek
kostka rosołowa, 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz
koncentrat pomidorowy
Przygotowanie liści
Początek jest najtrudniejszy. Kapustę wkładamy do garnka zalewamy wodą (jeśli woda nie przykrywa całej główki - nie szkodzi tylko czasem ją obracamy), solimy i gotujemy ok 10 min. Wyciągamy z garnka i nie wylewamy wody! Uważając żeby się nie oparzyć odrywamy liście delikatnie, żeby się nie potargały do momentu aż będą za twarde. Wtedy wkładamy kapustę z powrotem do garnka i dalej obgotowujemy i odrywamy liście. Nie da się wykorzystać całej główki więc z reszty robię surówkę ale o tym innym razem.
Farsz
Do miski wkładam mięso mielone, ugotowany ryż, posiekaną cebulę, czosnek, jajko, majeranek, sól i pieprz. Mieszamy łyżką.
Gotowanie
Bierzemy duży garnek i układamy na dnie kilka liści kapusty - najlepiej te które się potargały. Teraz pora na zawijanie. Na każdym liściu układamy farsz (lepiej mniej niż więcej, żeby się dobrze zawijało). Zakładamy boki i zwijamy jak naleśnika. Taki gołąbek układamy w garnku, starajcie się je układać dosyć ciasno, żeby się nie rozwinęły podczas gotowania.
Gdy wszystkie gołąbki są już gotowe zalewamy je wodą. Solimy, pieprzymy, dodajemy kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy to wszystko pod przykryciem na małym ogniu około 40 min.
Sos pomidorowy
Używam do jego zrobienia wody, w której gotowały się gołąbki - przelewam ją do rondelka i dodaję koncentrat pomidorowy oraz odrobinę śmietany. Gotujemy aż konsystencja będzie nam odpowiadała.
danie wypróbowałam, jest dość pracochłonne, ale gołąbki mogą być potem na kilka dni, dużą zaleta przepisu jest to, że gotują się w wodzie, a niektóre przepisy polecają smalec zamiast wody - wtedy potrawa robi się bardziej tłusta i kaloryczna, ale niektórym moze to odpowiadać, ja zdecydowanie jestem za tym przepisem
OdpowiedzUsuń