sobota, 7 września 2013

Pizza hawajska i pieczarkowa

Świeża, pachnąca i gorąca pizza to idealne rozwiązanie na obiad czy imprezę. Bardzo lubię wyrabiać ciasto drożdżowe i eksperymentować ze smakami i składnikami więc wypiekanie pizzy w domu to jedno z moich ulubionych zajęć. Dodając jeszcze fakt, iż niektórzy goście mogą być: wegetarianami, uczuleni na coś bądź po prostu nie lubią któregoś ze składników można elastycznie dopasować nasze danie do potrzeb sytuacji;)
Uwaga:
Jeśli robisz pizzę po raz pierwszy w życiu polecam dokładnie trzymać się ilości składników na ciasto!





składniki: (2 pizze ok. 28cm)

ciasto:
400ml mąki
120ml ciepłej wody - ok. 60 stopni (nie może parzyć rąk)
1/2 łyżeczki soli
50g drożdży - w temperaturze pokojowej!
1 łyżeczka cukru
4 łyżeczki oliwy z oliwek

sos pomidorowy - przepis tutaj!
dzisiaj polecam wersję hawajską i pieczarkową:

ananasy z puszki
szynka gotowana
pieczarki
papryka
ser żółty


1. Zaczyn 

Do kubka skruszamy drożdże, wsypujemy łyżeczkę cukru i mieszamy aż drożdże się staną płynne. Dodajemy łyżeczkę mąki, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia - ok 15 min.


2. Ciasto

W międzyczasie do miski wsypujemy odmierzoną ilość mąki i sól. Gdy zaczyn jest gotowy również trafia do miski. Teraz trzeba będzie sobie ubrudzić rączki więc polecam zdjąć biżuterię:) mieszamy ręką i dolewamy powoli wody. Wyrabiamy ciasto aż będzie się trzymało w całości - wtedy dolewamy oliwę z oliwek i wyrabiamy tak długo aż ciasto wchłonie oliwę. Zawszę w tym momencie dzielę na równe porcje i z każdej tworzę kulkę - w tym przypadku dzielimy na pół. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30min przykrywając ściereczką (latem jak jest gorąco przykrywam wilgotną ściereczką, żeby ciasto nie wyschło). 

3. Dodatki

Bierzemy porcję wyrośniętego ciasta, rozwałkowujemy i przekładamy na blachę do pieczenia. 

 



Teraz następuje najlepszy moment - dodatki:) Na początek smarujemy sosem pomidorowym (przecier pomidorowy z łyżką oliwy i oregano też się sprawdzi). 

Pizza hawajska

Układamy plastry ananasa i szynkę pokrojoną w kostkę i posypujemy serem.

Pizza pieczarkowa


Myjemy, kroimy i podsmażamy pieczarki. Układamy na pizzy dodajemy szynkę i ser.


4. Pieczenie

Nagrzewamy piec do 220 stopni. Pizza piecze się od 8 do 10min to zależy od piekarnika. W razie niepewności można podważyć pizzę nożem i zobaczyć czy jest upieczona od spodu.

















1 komentarz:

  1. picca jest dla mnie potrawą trudną do zrobienia więc jeśli ktoś to umie zrobić to zasługuje na to aby wypróbować jego przepisy, wypróbuję więc ale na początek może te troche łatwiejsze

    OdpowiedzUsuń