poniedziałek, 14 października 2013

Tort śmietankowy z bezami dla Magistra!

Tort śmietankowy z bezami - kolorowe gotowanie

Tort śmietankowy z konfiturą wiśniową. Nie lubię ciężkich tortów, ani za słodkich dlatego często robię właśnie śmietankowe, są lekkie i bardzo smaczne. Warstwa śmietany nie jest dominująca i w przyjemny sposób podkreśla smak dodatków, których używamy. Przepis jest prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności. Czasem zdarzają się wyjątkowe okazje wtedy chcemy zrobić coś innego niż zwykle, bardziej odświętnego. Oto przepis na tort, który powstał z okazji obrony pewnej pracy magisterskiej. Gratulacje!

składniki:

biszkopt

5 jajek
mąka - tyle ile ważą jajka
cukier - tyle ile ważą jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

śmietana

500ml śmietany kremówki 30% albo 36%
2 łyżeczki cukru
fix do śmietany

konfitura wiśniowa
2 kieliszki wiśniówki 
małe bezy do dekoracji - użyłam 12
4 kratki czekolady

Tort śmietankowy z bezami - kolorowe gotowanie

biszkopt


To podstawowy i najprostszy przepis, który zawsze się udaje. Jajka mikserem ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy delikatnie łyżką tak żeby nie było grudek. Przelewamy ciasto do nasmarowanej masłem formy (klasyczna okrągła tortownica) Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 min. Po wyciągnięciu można wyciągnąć biszkopt z formy i położyć do góry nogami do czasu aż wystygnie. Ta sztuczka sprawia, że biszkopt jest równy. Gdy biszkopt ostygnie delikatnie przecinamy go na 3 plastry. 

śmietana

Ubijamy śmietanę na najwyższych obrotach miksera w wysokim naczyniu (może pryskać). Gdy śmietana jest już prawie ubita dodajemy cukier i fix do usztywnienia śmietany. Miksujemy już tylko minute, żeby fix dokładnie połączył się ze śmietaną, ale nie dłużej bo zrobimy ze śmietany masło:)

wykończenie

Na podstawce do ciast układamy pierwszy plaster biszkoptu nasączamy wiśniówką i smarujemy konfiturą wiśniową. Układamy kolejne biszkoptowe piętro, nasączamy wiśniówką i smarujemy połową śmietany. Kładziemy kolejny biszkopt - ostatniego już nie nasączamy alkoholem! Smarujemy tylko śmietaną. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki albo ścieramy na tarce i posypujemy nią nasz tort. Bezy układamy na wierzchu według własnej fantazji.


Tort śmietankowy z bezami - kolorowe gotowanie

3 komentarze:

  1. Gratulacje dla magistra :) Zasłużył sobie na to cudo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratulacje przekazane:) Dziękuję bardzo w imieniu mojego brata.

      Usuń
  2. Biszkopt według tego przepisu można polecić. Sama z niego korzystam i nie zdarzyło się aby się nie udał. Mąkę można dać samą pszenną lub z dodatkiem ziemniaczanej. Tort wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń