

składniki: (dla 2 głodnych osób)
1kg ziemniaków1 jajko
2 łyżki mąki
cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy, trzemy na tarce (na najmniejszych oczkach). Zostawiamy na kilka minut - po tym czasie odlewamy wodę, która się zebrała. Dodajemy jajo, mąkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej smażyć placki na oleju rzepakowym. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż będą złociste z obu stron. Ja swoje placki podałam z sałata polaną twarożkiem zagniecionym z łyżką jogurtu przyprawiony kolorowym pieprzem, koperkiem, dymką i solą.
przepis niby tradycyjny, ale ulepszony dodatkami - ładnie podane i wyglada bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuń