środa, 16 października 2013

Latte - zrób sobie w ulubioną kawę w domu

Latte - zrób sobie w ulubioną kawę w domuCzy to możliwe, żeby zrobić latte w domu? Ale takie pięknie z pianką z ubitego mleka trójwarstwowe i do tego tak niesamowicie pachnące świeżą kawą... Tak! Przedstawiam wam krok po kroku jak zrobić latte przy pomocy kawiarki - dla mnie to niezbędne urządzenie dzięki któremu robię idealne espresso, które może być podstawą deserów lub właśnie mojej ulubionej kawy. Kawiarka to włoski wynalazek jest w każdym włoskim domu, a ostatnio również modny dodatek designerski a kosztuje od 25zł tyle co 2 kawy w kawiarni. 








składniki:

150ml mleka minimum 3,5%
kawa mielona - pachnie jeszcze mocniej jak jest świeżo zmielona

co potrzebujemy:

kawiarka
malutki rondelek
blender, mikser albo spieniacz do mleka
wysoka szklanka


espresso

Kawiarka składa się z 3 części: 
- podstawa do której wlewamy wodę (nie wyżej niż zaworek bezpieczeństwa!)
- siteczko z lejkiem do którego wsypujemy kawę (nie ubijajcie jej powinna być 
- zbiorniczek z pokrywką, w którym pojawi się gotowa kawa;
Stawiamy kawiarkę na kuchence elektrycznej lub gazowej. Gdy podgrzewamy kawiarkę w zbiorniczku z wodą wytwarza się ciśnienie, które wypycha wodę do góry. Jest to najprostszy ekspres ciśnieniowy - ciśnienie, które wytwarza jest dosyć małe (od 1-4 barów)  ale kawa zaparzona tą metodą jest gorąca i bardzo aromatyczna. Napar zostaje przefiltrowany przez 2 siteczka i nadal wędruje w górę. Dociera do zbiorniczka poprzez specjalny komin. Lepiej nie otwierajcie pokrywki do czasu aż cała kawa będzie gotowa - można się oparzyć! Pokrywkę otwieramy dopiero jak wszystko się uspokoi i przestanie bulgotać. Espresso gotowe!

Latte - zrób sobie w ulubioną kawę w domu

latte

Podczas podgrzewania kawiarki podgrzewam mleko w małym rondelku. Nie może być gorące! Powinno mieć temperaturę 60 stopni Celsjusza czyli sprawdzając temperaturę mleka palcem powinno być ciepłe ale nie może parzyć. Mleko jak jest za gorące robi się gorzkie i nie nadaje się już do kawy. Gdy mleko ma odpowiednią temperaturę spieniamy je przy pomocy miksera, blendera czy spieniacza do mleka. Spienione mleko przelewamy do wysokiej szklanki - powinno mieć przynajmniej 1cm warstwę piany. Wlewamy delikatnie kawę. Wytworzą nam się piękne 3 warstwy, ładnie wygląda gdy piankę posypiemy odrobiną kakao.

Latte - zrób sobie w ulubioną kawę w domu




4 komentarze:

  1. widać że spienione mleko to rzeczywiście mleko a nie bita śmietana w sprayu

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak się okazuje to przygotowanie takiej latte samemu w domu to też nie jest nic trudnego. Tym bardziej jak jest tak wszystko dokładnie opisane. A lubicie pić kawę, macie swoje ulubione smaki czy rodzaje? Mi ostatnio znajoma poleciła, żebym kupiła sobie ziarnistą kawę Lavazza Expert Gusto. Nawet mam namiar na stronę https://allegro.pl/produkt/kawa-ziarnista-lavazza-expert-gusto-forte-1kg-107a3f73-0815-4d33-b461-b815bb199951 . Podobno w smaku przepyszna, że jak raz tej spróbowała to już innej nie zamawia. Gdyby było bliżej to bym się do niej na tą kawkę wybrała, ale za daleko mieszkamy od siebie.

    OdpowiedzUsuń