poniedziałek, 21 października 2013

Dorsz w papilotach pachnący cytryną i rozmarynem

Dorsz w papilotach pachnący cytryną i rozmarynem

Dorsz w papilotach pachnący cytryną i rozmarynem to moja dzisiejsza propozycja. Gdy będziecie otwierać paczuszkę z dorszem zakochacie się w aromacie cytryny i rozmarynu, który rozejdzie się wokoło. Jako dodatek przygotowałam frytki z pieca domowej roboty i sos czosnkowy. Pieczenie kawałków ryby w papilotach to prosty sposób na udany posiłek bez zamartwiania się czy nie jest za sucha. Korzystam z tej metody pieczenia również przy filecie lub dzwonkach z łososia i również wychodzi rewelacyjny.



składniki: (2 porcje)

papiloty

2 filety z dorsza
2 plasterki cytryny
gałązka rozmarynu 
1 łyżeczka masła
sól, pieprz

domowe frytki z pieca

4 ziemniaki
sól
gałązka rozmarynu 

sos czosnkowy

200 ml jogurtu greckiego albo gęstego naturalnego
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz




Dorsz w papilotach pachnący cytryną i rozmarynem

Filety myjemy i osuszamy ręcznikami papierowymi. Nacieramy solą i pieprzem. Odrywamy kawałek folii aluminiowej, kładziemy na blacie matową stroną do góry! Układamy na foli filety, plasterki cytryny, gałązkę rozmarynu i łyżeczkę masła. Zawijamy folię tak aby powstała nam sakiewka. Skręcamy dokładnie, żeby wszystkie aromaty pozostały wewnątrz. 

Dorsz w papilotach pachnący cytryną i rozmarynem

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na niezbyt grube paski - jak to frytki. Posypujemy solą i rozrzucamy równomiernie na blasze wokół sakiewek z dorszem. Układamy gałązkę rozmarynu i wkładamy całość do piekarnika na 30 min. Temperatura pieczenia to 180 stopni Celsjusza.

W czasie kiedy ryba się piecze przygotowujemy sos czosnkowy. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Mieszamy i chowamy do lodówki. 

Na talerze nakładamy upieczone frytki i dla każdego papilota z dorszem. Sos czosnkowy to w zasadzie dodatek do frytek, bo ryba już niczego nie potrzebuje. Każdy sam sobie rozwija swoją sakiewkę ze skarbem - to duża przyjemność:)

Dorsz w papilotach pachnący cytryną i rozmarynem








3 komentarze:

  1. musiał ten dorsz smakować wspaniale :]

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak! Zrób takiego u siebie na pewno też będziesz zachwycona. To wcale nie jest trudne i zawsze się udaje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń