sobota, 14 września 2013

Kurczak i warzywa z pieca


Na takie zimnie i deszczowe dni  nie ma nic lepszego niż rozgrzewające danie z pieca. Kiedy otwieram piekarnik aromaty rozchodzą się po całym domu i od razu wydaje się cieplej. 
Zaczynamy:







składniki: (porcja dla 2 osób)

- 2 ćwiartki kurczaka
- papryczka chili
- łyżka soku z cytryny
- łyżka sosu sojowego
- łyżka przecieru pomidorowego
- sól i kolorowy pieprz

- cebula
- 4-6 ziemniaków
- burak
- rozmaryn
To moje ulubione warzywa do kurczaka, ale można dodać pomidory, paprykę, pietruszkę, seler lub marchewkę - co kto lubi.


marynata

Kurczaka musimy opłukać, osuszyć a następnie ponacinać żeby równomiernie się upiekł i ciepło dostało się również do środka. Wkładam mięso do miski. Dodajemy papryczkę chilli, kolorowy pieprz, sól, sos sojowy, sok z cytryny i przecier pomidorowy. Nacieramy dokładnie kurczaka przyprawami - ja już nie dodaję oleju bo ćwiartki są dosyć tłuste więc to co nam się wytopi z kurczaka w zupełności wystarczy. Przykrywamy kurczaka i wkładamy do lodówki (wystarczy na 30 min jeśli nie mamy czasu).




warzywa

Kroimy cebulę i ziemniaki w ćwiartki a buraka w cienkie plasterki. Posypujemy je solą i oregano.





pieczenie 

Układamy kurczaka na blachę, wokół niego rozrzucamy warzywa. Blachę wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 40 min.

Smacznego!






1 komentarz:

  1. Przepis wypróbowałam. Należy wziąć sporo więcej warzyw niż zjadłoby się normalnie ugotowanych, chyba dlatego ze wychodzą naprawdę smaczne. Przed podaniem wymieszałam warzywa z tłuszczem który wytopił się z mięsa. Pycha!

    OdpowiedzUsuń