środa, 18 września 2013

Kasza pęczak z tuńczykiem i oliwkami

Kasza pęczak należy do kasz jęczmiennych i spośród nich ma największą wartość. Jest minimalnie przetworzona, przez co jej skład i właściwości są nieocenione. Jedzmy kasze bo są źródłem wielu składników  odżywczych, działają pozytywnie na układ pokarmowy i układ krążenia. Kasze jęczmienne zawierają błonnik, który obniża poziom cholesterolu we krwi. Zapraszam zatem na zdrowy i smaczny posiłek.









składniki: (4 osoby)

2 szklanki kaszy pęczak
2-3 ząbki czosnku
cebula
3-4 pomidory
cukinia
2 papryczki chilli
puszka tuńczyka
garść oliwek
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Kaszę gotujemy we wrzącej wodzie przez 15 min (na sypko). Na patelni podsmażamy cebulę, czosnek, oliwki, chilli i tuńczyka. Cukinię dodajemy po ok. 5 min. Po kolejnych 10 min dokładamy pomidory. Przyprawiamy do smaku. Kaszę po odcedzeniu mieszamy z sosem. 
i już!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz