składniki: (2 osoby)
2 placki tortilli200g mięsa mielonego - użyłam wieprzowo-wołowego
cebula
1/2 puszki czerwonej fasolki
kilka liści sałaty
papryka konserwowa
ser żółty
sos czosnkowy
sos paprykowy - super ostry!
Podsmażamy pokrojoną drobno cebulę z mięsem. Gdy mięso zaczyna się rumienić dorzucam fasolę (odsączoną i opłukaną) - zostawiam jeszcze na 5 min na małym ogniu. Liście sałaty dokładnie opłukujemy i rozrywamy na kawałki, paprykę kroimy w cienkie paseczki.
Układamy placki na blacie i smarujemy sosem paprykowym. Składniki układamy na środku, tworząc górkę z sałaty, papryki - polewamy ją sosem czosnkowym. Usmażone mięso z fasolą jeszcze ciepłe dodajemy na nasza górkę. Posypujemy całość startym na drobnych oczkach serem żółtym.
Zawijamy zgodnie z obrazkiem.
Gotowe tortille przez 10-20 sec podgrzewam na suchej patelni z obu stron.
Mmmmm wyszły niesamowicie dobre!
na pewno dobre tylko jakoś nie wiem jak to się zwija?
OdpowiedzUsuńZwijamy tak jak jest pokazane na obrazku. Smarujemy tortillę sosem, nakładamy nadzienie na środek i składamy najpierw od dołu do środka (żeby nam podczas jedzenia nadzienie nie wypadało dołem). Następnie boki - tylko boki tak mocniej zakładamy na siebie. Ja taką zawiniętą tortillę owijam jeszcze papierem śniadaniowym - to znacznie ułatwia jedzenie.
Usuń