poniedziałek, 20 stycznia 2014

Lekka sałatka śledziowa z porem i jabłkiem


Sałatka ta jest lekka i świeża w smaku w przeciwieństwie do większości sałatek z dodatkiem śledzia. Jeśli chcecie spróbować czegoś innego to zróbcie ją koniecznie u siebie, na pewno sprawdzi się na imprezę lub po prostu na kolację. Ja staram się jeść ryby kilka razy w tygodniu dlatego szukam coraz to nowych pomysłów na to jak je podać. 

składniki

1/2 kg solonych filetów śledziowych
1 jabłko
1 por
kilka ogórków konserwowych
dymka
3-4 łyżki śmietany
pietruszka
sól, kolorowy pieprz



Filety śledziowe moczymy w wodzie około 2-4h. Po tym czasie dokładnie opłukujemy i kroimy na kawałki około 1cm. Pora oczyszczamy i kroimy białą część na drobną kostkę. Jabłko myjemy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojone ogórki i dymkę. Całość przyprawiamy, dodajemy śmietanę i mieszamy. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz