poniedziałek, 25 listopada 2013

Pikantne szaszłyki z warzywami pachnącymi rozmarynem

Pikantne szaszłyki z warzywami pachnącymi rozmarynem

Gdy nie macie pomysłu na obiad i chcecie zjeść coś zdrowego - koniecznie zróbcie szaszłyki z kurczaka. To propozycja, która jest nie tylko smaczna i zdrowa ale przede wszystkim to atrakcyjny sposób podania. Warzywa postanowiłam podsmażyć na patelni niezbyt długo tylko na łyżce oliwy z oliwek, żeby nie traciły swoich drogocennych składników. 

Pikantne szaszłyki z warzywami pachnącymi rozmarynemskładniki (2 porcje)

szaszłyk

pierś z kurczaka
pieprz cayenne
sok z cytryny
kurkuma
sól, pieprz
cebula

warzywa

200g fasolki zielonej
1/2 brokuła
2 pomidory
1 ząbek czosnku
rozmaryn
oregano
papryka słodka
sól, pieprz

sos czosnkowy - do warzyw

200g jogurtu naturalnego
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy Dijon
sól, pieprz, szczypta koperku

Kurczaka myjemy dokładnie, kroimy na kawałki około 3-4 cm. Nacieramy kawałki kurczaka przyprawami i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 20min do lodówki. Brokuł myjemy i dzielimy na różyczki, fasolkę kroimy na 3-4 cm kawałki, pomidora kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, podgrzewamy z przyprawami i czosnkiem. Gdy przyprawy zaczynają pachnieć dodajemy warzywa, zmniejszamy ogień i zostawiamy pod przykryciem do czasu aż zmiękną - powinny być al dente. W międzyczasie Kurczaka nabijamy na przemian z cebulą pokrojoną w piórka na patyczki. Gotowe szaszłyki podsmażamy najlepiej na patelni grillowej z każdej strony po 2 min. Szaszłyki podajemy z warzywami i sosem czosnkowym. 

Pikantne szaszłyki z warzywami pachnącymi rozmarynem





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz