środa, 20 listopada 2013

Góralska biesiada czyli pizza z boczkiem obsypana żurawiną

Góralska biesiada czyli pizza z boczkiem obsypana żurawiną


Oscypki z żurawiną to już hit wielu góralskich miejscowości, zresztą nie bez powodu! Żurawina z oscypkiem tworzą parę idealnie dopasowaną, ja do tej kompozycji dodałam podpieczony boczek i rozsypałam na pizzy posmarowanej pikantnym pomidorowym sosem z dodatkiem oliwy z oliwek. Połączenie proste ale myślę, że Was zaskoczy i zakochacie się w nim tak jak ja.

składniki

ciasto

2 szklanki mąki
50g drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki ciepłej wody
4 łyżeczki oliwy z oliwek

dodatki

oscypek - ewentualnie inny wędzony ser
suszona żurawina
boczek

sos pomidorowy

2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki gorącej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka sosu sojowego
pomidor - dorbno posiekany
oregano
sól, pieprz

Sos robimy na początku, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Odstawiamy do lodówki żeby składniki się przegryzły.

Góralska biesiada czyli pizza z boczkiem obsypana żurawiną


1. Zaczyn 

Do kubka skruszamy drożdże, wsypujemy łyżeczkę cukru i mieszamy aż drożdże się staną płynne. Dodajemy łyżeczkę mąki, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia - ok 15 min.

2. Ciasto

W międzyczasie do miski wsypujemy odmierzoną ilość mąki i sól. Gdy zaczyn jest gotowy również trafia do miski. Teraz trzeba będzie sobie ubrudzić rączki więc polecam zdjąć biżuterię:) mieszamy ręką i dolewamy powoli wody. Wyrabiamy ciasto aż będzie się trzymało w całości - wtedy dolewamy oliwę z oliwek i wyrabiamy tak długo aż ciasto wchłonie oliwę. Dzielimy ciasto na 2 kulki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min przykrywając ściereczką (latem jak jest gorąco przykrywam wilgotną ściereczką, żeby ciasto nie wyschło).

Góralska biesiada czyli pizza z boczkiem obsypana żurawiną

3. Dodatki

W czasie kiedy ciasto roście spokojnie w ciepłym miejscu, podsmażamy pokrojony na cieniutkie plasterki boczek. Po ściągnięciu z patelni układamy plasterki bekonu na ręczniku papierowym, żeby osuszyć je z nadmiaru tłuszczu. Bierzemy jedną kulkę wyrośniętego ciasta, rozwałkowujemy i przekładamy na blachę do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym, układamy plasterki boczku, kawałki oscypka i rozsypujemy suszoną żurawinę.

4. Pieczenie

Pieczemy każdą pizzę osobno w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 8-10 min. Gdy pizza zaczyna pachnieć to oznacza, że jest gotowa.

Góralska biesiada czyli pizza z boczkiem obsypana żurawiną

Góralska biesiada czyli pizza z boczkiem obsypana żurawiną

1 komentarz: