Guacamole kojarzy nam się przede wszystkim jako dodatek do nachos ale tak naprawdę sprawdza się przy praktycznie wszystkich potrawach kuchni meksykańskiej. Dip z awokado wykorzystuję również do mięsa z grilla zamiast musztardy. Ma piękny zielonkawy kolor więc na pewno będzie ozdobą stołu na każdej imprezie zwłaszcza jeśli podacie piwo z dodatkiem tequili.
składniki:
awokado - najlepiej jak najbardziej dojrzałe
2 łyżki soku z limonki
1 mała cebulka - drobno pokrojona
2 ząbki czosnku
pikantna papryczka chilli
1 łyżka jogurtu
Awokado obieramy, wyciągamy pestkę. Wszystkie składniki blendujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można dodawać do guacamole posiekaną kolendrę, drobno pokrojonego pomidora czy łyżkę oliwy z oliwek.
a co z dorodną pestką? może wyhodować nowe awokado?
OdpowiedzUsuńPestka z awokado jest w dobrych rękach i jeśli wyrośnie z niej drzewko to na pewno znajdzie się na moim blogu:)
Usuń