środa, 6 listopada 2013

Pikantna zupa z dyni obsypana prażonymi wiórkami kokosa

Pikantna zupa z dyni obsypana prażonymi wiórkami kokosa

Zupę z dyni pokochałam od kiedy zrobiłam ją pierwszy raz. Jest jedną z najzdrowszych zup jakie znam, a co najważniejsze możemy ją przygotowywać na wiele sposobów. To niesamowite ile smaków można uwolnić w tak prostej w przygotowaniu zupie. Tym razem postawiłam na pikantne smaki - takie trochę orientalne a dla ich podkreślenia podałam zupę z prażonymi wiórkami kokosa, które dodają niesamowitego aromatu.

składniki:

około 2kg nieobranej dyni
1l wody
papryczka chilli
2cm kawałek imbiru
gałka muszkatołowa
2 łyżki soku z limonki
1 szklanka soku pomarańczowego
1 łyżka sosu sojowego
1 ząbek czosnku
4 łyżki wiórek kokosowych
sól, kolorowy pieprz

Pure z dyni

Dynię myjemy, kroimy na kawałki, oczyszczamy z miąższu i pestek. Obieramy kawałki dyni i kroimy w dosyć dużą kostkę - około 3-4cm. Kawałki dyni układamy na blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 30min, po tym czasie wyłączam piekarnik ale nie otwieram drzwiczek tylko zostawiam dynię w piekarniku do czasu aż nie ostygnie. Warto zrobić więcej i zamrozić lub zamknąć w słoiku porcję na następną zupę lub ciasto. Upieczone kawałki dyni blendujemy.

Pikantna zupa z dyni obsypana prażonymi wiórkami kokosa

Zupa

Na łyżeczce oliwy z oliwek podsmażamy papryczkę chilli, ząbek czosnku i drobno pokrojony imbir. Dodajemy pure z dyni i wodę, czekamy aż się zagotuje wtedy zmniejszamy ogień i dodajemy sok pomarańczowy i sok z limonki. Przyprawiamy zupę sosem sojowym, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wystarczy, że całość pogotuje się na małym ogniu przez 5-10min i zupa jest gotowa. Podajemy ją w miseczkach posypaną uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosa.

Pikantna zupa z dyni obsypana prażonymi wiórkami kokosa


1 komentarz:

  1. bardzo oryginalny i ciekawy przepis no i jeszcze tek kokos - gratuluję polotu i wyobraźni

    OdpowiedzUsuń