Hmm.. jak to nazwać sos, dip? Sama nie wiem w każdym razie to wprost rewelacyjny dodatek do pieczonych lub smażonych mięs, a przede wszystkim do dań z grilla, ja czasem dodaję po prostu do kanapek. To przepis podstawowy - chociaż mnie właśnie taki najbardziej smakuje, ale można dodać koperek, oliwki, sok z cytryny lub fetę w zależności od upodobań.
składniki:
400ml gęstego jogurtu greckiego - 10% tłuszczu1 ogórek - długi
1 łyżeczka oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
sól i pieprz
Ogórek myjemy i kroimy w drobną kostkę - można też zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Solimy ogórka i odstawiamy. Do miseczki wlewamy jogurt, oliwę, dodajemy roztarty czosnek, sól i pieprz. Ogórka odsączamy z nadmiaru wody i dodajemy do miseczki. Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30min - żeby się przegryzło:)
po prostu pycha - do wszystkiego
OdpowiedzUsuń