Czasem chcę zjeść coś szybkiego i prostego dlatego zawsze mam w domu zapas pomidorów w puszce i makaronu. Można z tych 2 prostych rzeczy wyczarować bardzo smaczny i zdrowy posiłek. Ja staram się przyrządzać go za każdym razem inaczej ale podstawą jest by pachniał czosnkiem i był choć trochę pikantny.
składniki: (2 porcje)
200g makaronu - używajcie takiego kształtu jaki lubicie, jedyna rzecz na jaką warto zwrócić uwagę to skład: makaron powinien zawierać wodę i mąkę z pszenicy twardej (durum, semolina)
1 puszka pomidorówgarść oliwek - użyłam czarnych ale zielone są jeszcze bardziej wyraziste:)
papryczka chilli
cebula
2 ząbki czosnku
3 kawałki pomidorów suszonych
1 łyżka oliwy z oliwek
oregano, bazylia, sól i pieprz
Cebulę obieramy i drobno siekamy, czosnek kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Po chwili dodajemy posiekane oliwki i przyprawy. Podsmażamy do czasu aż zaczyna się przypalać i w całym domu pachnie przyprawami. W tym momencie dodajemy puszkę pomidorów i trzymamy na małym ogniu przez około 10-15 min. W tym czasie gotuję makaron. Z ugotowanego makaronu odlewamy wodę i do garnka z makaronem wlewamy sos pomidorowy. Mieszamy i podajemy przyozdobione świeżymi ziołami.
Coś dla mnie - dziękuję. Ale sobie dogodzę <3
OdpowiedzUsuń