Oscypki z żurawiną to już hit wielu góralskich miejscowości, zresztą nie bez powodu! Żurawina z oscypkiem tworzą parę idealnie dopasowaną, ja do tej kompozycji dodałam podpieczony boczek i rozsypałam na pizzy posmarowanej pikantnym pomidorowym sosem z dodatkiem oliwy z oliwek. Połączenie proste ale myślę, że Was zaskoczy i zakochacie się w nim tak jak ja.
składniki
ciasto
2 szklanki mąki50g drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki ciepłej wody
4 łyżeczki oliwy z oliwek
dodatki
oscypek - ewentualnie inny wędzony sersuszona żurawina
boczek
sos pomidorowy
2 łyżki koncentratu pomidorowego4 łyżki gorącej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka sosu sojowego
pomidor - dorbno posiekany
oregano
sól, pieprz
Sos robimy na początku, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Odstawiamy do lodówki żeby składniki się przegryzły.
1. Zaczyn
Do kubka skruszamy drożdże, wsypujemy łyżeczkę cukru i mieszamy aż drożdże się staną płynne. Dodajemy łyżeczkę mąki, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia - ok 15 min.
2. Ciasto
W międzyczasie do miski wsypujemy odmierzoną ilość mąki i sól. Gdy zaczyn jest gotowy również trafia do miski. Teraz trzeba będzie sobie ubrudzić rączki więc polecam zdjąć biżuterię:) mieszamy ręką i dolewamy powoli wody. Wyrabiamy ciasto aż będzie się trzymało w całości - wtedy dolewamy oliwę z oliwek i wyrabiamy tak długo aż ciasto wchłonie oliwę. Dzielimy ciasto na 2 kulki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min przykrywając ściereczką (latem jak jest gorąco przykrywam wilgotną ściereczką, żeby ciasto nie wyschło).
3. Dodatki
W czasie kiedy ciasto roście spokojnie w ciepłym miejscu, podsmażamy pokrojony na cieniutkie plasterki boczek. Po ściągnięciu z patelni układamy plasterki bekonu na ręczniku papierowym, żeby osuszyć je z nadmiaru tłuszczu. Bierzemy jedną kulkę wyrośniętego ciasta, rozwałkowujemy i przekładamy na blachę do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym, układamy plasterki boczku, kawałki oscypka i rozsypujemy suszoną żurawinę.
Miam z oscypkiem ! :)
OdpowiedzUsuń