Zapiekanki w moim wykonaniu mają jeden wspólny mianownik - sos beszamelowy. Próbowałam z innym testowałam, eksperymentowałam ale to nie to samo. Najbardziej smakują mi te z sosem beszamelowym. Robię z nim cannelloni ze szpinakiem, lasagne, rybę z makaronem i szpinakiem, zapiekankę ziemniaczaną i od dzisiaj warzywną.
składniki: (pełne naczynie żaroodporne)
1/2 kalafiora3 ziemniaki
pomidor
cukinia
ser feta
ser żółty
sos beszamelowy
2 łyżki masła3 łyżki mąki
2 szklanki mleka
gałka muszkatołowa
sól, biały pieprz
Sos beszamelowy nie jest trudny do wykonania jednak trzeba bardzo uważać, żeby nie porobiły się w nim grudki. Po prostu jeśli chcemy zrobić udany sos beszamelowy trzeba na te kilka minut odłożyć inne zajęcia i mieszać sos.
W rondelku rozpuszczamy masło. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę - napisałam jej ilość mniej więcej, dodajemy tyle ile wchłonie masło. Dolewamy mleka ciągle mieszając. Rondelek podgrzewamy cały czas mieszając do czasu aż sos nie zgęstnieje i nie zacznie delikatnie pyrkać. Podczas gotowania doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Wracamy do zapiekanki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Ziemniaki i kalafiora gotujemy w osolonej wodzie przez 10 min. W tym czasie kroimy cukinię na plasterki, pomidora na kawałki - umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Mieszamy z ziołami prowansalskimi i solą. Dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, ugotowane ziemniaki i kalafiora, całość mieszamy. Polewamy warzywa sosem beszamelowym i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 15-20 min - aż ser się spiecze.
bardzo fajny pomysł, do tej pory sos beszamelowy używałam tylko do lasagne, ale na pewno spróbuję do warzyw, wygląda bardzo apetyczne więc powinno tez dobrze smakować
OdpowiedzUsuń