Na jesienne i zimowe wieczory nie ma nic lepszego jak słodki likier. Lubię polewać nim lody czekoladowe czy waniliowe. To będzie hit na każdym babskim spotkaniu!
składniki: (1 litr)
0,5l wódkimasa kajmakowa - 1 puszka
100ml mocnego espresso
masa kajmakowa
Masę kajmakową można zrobić samemu, czasem to robię a czasem nie mam tyle czasu i kupuję gotową.
Do zrobienia masy kajmakowej potrzebujemy puszkę mleka skondensowanego słodzonego! w puszcze. Wkładamy całą zamkniętą puszkę do garnka i zalewamy wodą. Warto odkleić naklejkę z puszki. Najważniejsze, żeby puszka była cała przykryta wodą inaczej może wybuchnąć (podobno - jeszcze nie słyszałam o takim przypadku, ale krąży taka legenda). Gotujemy na małym - takim najmniejszym ogniu przez 2h. Jeśli będziecie gotować pod przykryciem woda nie powinna wyparować - jednak warto czasem zajrzeć czy wody nie robi nam się niebezpiecznie mało. Po tych 2h zostawiamy do ostygnięcia. Masa w zamkniętej puszce się nie zepsuje więc lepiej zrobić więcej na zapas - jedno gotowanie a można zrobić zapasy na pół roku.
likier kawowy
To najprostszy przepis na świecie. Wystarczy wymieszać wódkę z masą kajmakową i kawą. Kawę zaparzyłam w klasycznej włoskiej kawiarce. Składniki wymieszałam mikserem i przelałam do butelek. Polecam zostawić na noc w lodówce - jak się przegryzie będzie jeszcze lepsze! Warto poczekać.
prosty do zrobienia i pyszny - nie ma ryzyka że sie nie uda, istnieje tylko ryzyko, że wypije sie go za duzo
OdpowiedzUsuń