wtorek, 24 września 2013

Barszcz czerwony z podsmażoną kiełbaską

Barszcz czerwony to moja ostatnio ulubiona zupa, ma piękny kolor i świetnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Dodajmy jeszcze łyżkę śmietany i nikt się mu nie oprze. 

składniki: (2 litry)

burak - dosyć duży
2-3 ziemniaki
cebula
pietruszka
porcja rosołowa z kurczaka
2l wody
2 kiełbaski - ok. 150g
majeranek, lubczyk
łyżeczka cukru
2 łyżki soku z cytryny
3 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz

Do garnka wlewamy 2l wody, wkładamy porcję rosołową z kurczaka, liście laurowe i ziele angielskie - całość zagotowujemy. W między czasie obieramy ziemniaki, buraka i pietruszkę kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka. Musimy pilnować zupy, żeby się delikatnie gotował - ma delikatnie pyrkać. Barszcz nie może się gwałtownie gotować bo straci klarowność. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę a kiełbaski w talarki. Podsmażamy cebulę z kiełbasą na patelni i dorzucamy do naszej zupy. Przyprawiamy zupę cukrem, sokiem z cytryny, majerankiem, lubczykiem, solą i pieprzem. Od tego momenty gotujemy jeszcze 10 min, aż warzywa będą miękkie. Polecam podawać z łyżką śmietany.



1 komentarz:

  1. przez wiele lat buraki dla mnie nie istniały, były sobie takie warzywa w sklepie i nie wiedziałam co ludzie z nich robią, spróbowałam zrobić barszcz według tego przepisu i okazał sie prosty do wykonania, smaczny a buraków przestałam sie bać bo nawet nie było tak żle z barwieniem przez nie rąk i naczyń

    OdpowiedzUsuń