czwartek, 26 września 2013

Dżem z nektarynek pachnący cynamonem

Jesień to czas kiedy zaczyna się robić chłodno i powoli myślimy o tym, żeby zamknąć sobie troszkę tych ostatnich promyków słońca. Takie domowe przetwory wykorzystuję do wypieków albo po prostu dodaję sobie rano do jogurtu i musli. Nektarynki to może niezbyt typowy owoc na konfiturę ale oczarował mnie dzisiaj jej słoneczny żółty kolor. 











składniki: (ok. 400ml)

3 nektarynki
małe jabłko
2 łyżki cukru
gałka muszkatołowa
cynamon
2 łyżeczki soku z cytryny








Umyte i oczyszczone owoce kroimy w kostkę i razem z cukrem podsmażamy na małej patelni. Przyprawiamy cynamonem i gałką muszkatołową i smażymy ok 10-15 min. Pod koniec smażenia dodajemy sok z cytryny. Przelewamy do słoika, zakręcamy i ustawiamy go do góry nogami do ostygnięcia. Teraz wystarczy dobrze schować nasz skarb:)






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz