Jesień to czas kiedy zaczyna się robić chłodno i powoli myślimy o tym, żeby zamknąć sobie troszkę tych ostatnich promyków słońca. Takie domowe przetwory wykorzystuję do wypieków albo po prostu dodaję sobie rano do jogurtu i musli. Nektarynki to może niezbyt typowy owoc na konfiturę ale oczarował mnie dzisiaj jej słoneczny żółty kolor.
składniki: (ok. 400ml)
3 nektarynki
małe jabłko
2 łyżki cukru
gałka muszkatołowa
cynamon
2 łyżeczki soku z cytryny
Umyte i oczyszczone owoce kroimy w kostkę i razem z cukrem podsmażamy na małej patelni. Przyprawiamy cynamonem i gałką muszkatołową i smażymy ok 10-15 min. Pod koniec smażenia dodajemy sok z cytryny. Przelewamy do słoika, zakręcamy i ustawiamy go do góry nogami do ostygnięcia. Teraz wystarczy dobrze schować nasz skarb:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz