środa, 18 marca 2015

Cappuccino - przygotuj sobie poranną kawę

Cappuccino uwielbiam pić o poranku, ta delikatna kawa posypana odrobiną czekolady lub kakao to cudowny początek dnia. Jeśli wypijecie ją z kimś bliskim to już chyba nie można sobie lepszego poranka wymarzyć:) Przygotowuję kawę z pomocą kawiarki ale jeśli macie ekspres do kawy to w zasadzie wszystko jest tak samo tylko ekspres za nas zrobi espresso.

składniki

dobra świeżo zmielona kawa
100 ml mleka 3,5% tłuszczu
starta gorzka czekolada lub 2 szczypty kakao


co potrzebujemy:

kawiarka
malutki rondelek
blender, mikser albo spieniacz do mleka
filiżanka (włosi podają w białych porcelanowych filiżankach)


espresso

Kawiarka składa się z 3 części: 
- podstawa do której wlewamy wodę (nie wyżej niż zaworek bezpieczeństwa!)
- siteczko z lejkiem do którego wsypujemy kawę (nie ubijajcie jej powinna być 
- zbiorniczek z pokrywką, w którym pojawi się gotowa kawa;


Stawiamy kawiarkę na kuchence elektrycznej lub gazowej. Gdy podgrzewamy kawiarkę w zbiorniczku z wodą wytwarza się ciśnienie, które wypycha wodę do góry. Jest to najprostszy ekspres ciśnieniowy - ciśnienie, które wytwarza jest dosyć małe (od 1-4 barów)  ale kawa zaparzona tą metodą jest gorąca i bardzo aromatyczna. Napar zostaje przefiltrowany przez 2 siteczka i nadal wędruje w górę. Dociera do zbiorniczka poprzez specjalny komin. Lepiej nie otwierajcie pokrywki do czasu aż cała kawa będzie gotowa - można się oparzyć! Pokrywkę otwieramy dopiero jak wszystko się uspokoi i przestanie bulgotać. Espresso gotowe!

Warto przy okazji podgrzać również filiżanki - obracamy je do góry dnem i pozwalamy aby ciepła para z kawy ogrzała ich wnętrze.

Latte - zrób sobie w ulubioną kawę w domu


cappuccino

Proporcja wygląda następująco: 25ml espresso + 125ml spienionego mleka (podgrzewamy 100ml mleka i spieniamy tak by miało objętość 125ml - pianka na cappuccino powinna mieć około 1-2cm). Pianka powinna być gęsta i kremowa dlatego nie polecam używania mleka, które zawiera mniej niż 3,5% tłuszczu, mleko najlepiej spieni się gdy będzie miało temperaturę około 60 stopni Celsjusza - gdy zamoczymy palec nie powinniśmy się poparzyć. Za gorące mleko staje się gorzki i kawa będzie niesmaczna. 
Do nagrzanej ciepłym powietrzem filiżanki wlewamy espresso i powoli dolewamy spienione mleko. Całość posypujemy drobnymi wiórkami gorzkiej czekolady lub 2 szczyptami kakao. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz