czwartek, 12 grudnia 2013

Wegetariańska frittata ze szpinakiem i pomidorkami cherry opruszona fetą



Frittata to w zasadzie omlet. Pomysł na to danie powstał we Włoszech - czyli włoska kuchnia po raz kolejny nas nie zawodzi. Propozycja prosta i przy tym niesamowicie smaczna! Z tego przepisu wyjdzie Wam delikatna i puszysta. Jeśli chodzi o dodatki pozwala na dużą dowolność w doborze składników, więc każdy znajdzie wersje dla siebie idealną. Przygotowanie frittaty nie zajmuje dużo czasu, ja przyrządzam ją kiedy nie mam czasu na poważniejsze gotowanie. Nie zmienia to jednak faktu, że uwielbiam!

składniki (2 porcje)

4 jajka
1 szklanka mleka
1 łyżeczka masła
1 cebula
garść liści szpinaku
kilka pomidorków cherry
50g fety
2 ząbki czosnku
bazylia
sól, pieprz



Na masełku podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy szpinak i wrzucamy pomidorki. Do czasu aż cebulka się zeszkli i zmięknie. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i przyprawami. Zmniejszamy ogień pod patelnią i wlewamy jajka. Smażymy powoli na średnim ogniu. Po 2 minutach na wierzchu układamy rozkruszoną fetę i przykrywamy patelnię pokrywką. Po 5-10 min zdejmujemy patelnię  z ognia i posypujemy naszą frittatę świeżo zmielonym pieprzem. Podaję ją ze świeżą bagietką natartą czosnkiem.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz