środa, 13 listopada 2013

Mleko kokosowe domowej produkcji

Mleko kokosowe domowej produkcji


To przepis dla tych,  którzy nie do końca ufają kupnym produktom, boją się dodatków, konserwantów i innych zagęstników. Mleko kokosowe podkreśli smak waszych dań ale można go również dodawać do kawy zamiast mleka krowiego. Muszę przyznać, że to bardzo smaczna alternatywa, która bardzo mi zasmakowała:) Owsianka ugotowana na mleku kokosowym domowej roboty to też bardzo smaczna i ładnie pachnąca propozycja śniadania.

składniki (butelka 0,5l)

1 szklanka wiórków kokosowych
2 szklanki wrzącej wody

Mleko kokosowe domowej produkcji


Zalewamy wiórki kokosowe szklanką wrzącej wody i zostawiamy pod przykryciem na 2-4 godzin (aż ostygnie). Po tym czasie dolewamy 1/2 szklanki wrzącej wody i blendujemy około 5 min. Przecedzamy przez gazę wiórki i to co zostanie nam na gazie ponownie zalewamy 1/2 szklanki wody i blendujemy. Przecedzamy do butelki i gotowe. Przechowujemy w lodówce przez kilka dni - i tak na dłużej wam nie wystarczy:)

Mleko kokosowe domowej produkcji

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz