sobota, 16 listopada 2013

Ciasto czekoladowe przełożone dyniowo-kokosowym kremem

Ciasto czekoladowe przełożone dyniowo-kokosowym kremem


To ciasto powstało dzięki mojej fascynacji budyniem dyniowym, ale tym razem dodałam do niego mleka kokosowego co nadało mu niesamowity aromat. Ciasto jest biszkoptowe czyli nie zawiera ani grama tłuszczu za to jest intensywnie czekoladowe w smaku. Całość idealnie się kroi nic się nie kruszy anie nie rozpływa więc to świetna propozycja na imprezę. Wierzch udekorowałam prażonymi wiórkami kokosowymi i startą gorzką czekoladą.

składniki

biszkopt czekoladowy

5 jaj
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
4 łyżki kakao

krem dyniowo-kokosowy

1,5 szklanka pure z dyni
2 szklanki mleka
1 szklanka mleka kokosowego - dodałam domowej roboty (przepis)
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
gałka muszkatałowa
2-3 krople olejku migdałowego


biszkopt czekoladowy

Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na pianę stopniowo dodając cukier. Do ubitych z cukrem białek dodajemy po jednym żółtku dalej ubijając. W tym momencie najlepiej odłożyć mikser na bok i mieszać łyżką. Dodajemy mąkę i kakao, delikatnie ale dokładnie mieszamy do czasu połączenia się składników. Tak by nie było grudek. Przelewamy ciasto do nasmarowanej masłem tortownicy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 40min. Upieczony biszkopt wyciągamy z blachy i układamy na blacie do góry nogami, żeby ciasto było równe.

Ciasto czekoladowe przełożone dyniowo-kokosowym kremem

krem dyniowo-kokosowy

Szklankę mleka, pure z dyni i mleko kokosowe zagotowujemy w rondelku. W międzyczasie w kubku mieszamy resztę mleka z mąką ziemniaczaną i cukrem. Gdy w rondelku zaczyna wrzeć dodajemy mieszankę z mąką ziemniaczaną, przykręcamy ognień i cały czas mieszamy. Przyprawiamy gałką muszkatałową i odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto czekoladowe przełożone dyniowo-kokosowym kremem

przygotowanie i dekorowanie

Biszkopt gdy już ostygnie przecinamy na pół - na dwa plastry. Płat biszkoptowy posmaruj połową kremu dyniowo-kokosowego, połóż drugi płat. Delikatnie dociśnij, żeby powierzchnia była równa, posmaruj wierzch ciasta i boki kremem. Boki ciasta obsypujemy startą na drobnych oczkach czekoladą i prażonymi wiórkami kokosa. Środek ciasta dekorujemy wiórkami czekolady albo usypujemy obrazek z kakao;)

Ciasto czekoladowe przełożone dyniowo-kokosowym kremem










1 komentarz: