piątek, 8 listopada 2013

Budyń dyniowy pachnący migdałami


Budyń dyniowy pachnący migdałami

Budyń dyniowy może być sam w sobie deserem lub możemy wykorzystać go jako krem (bez użycia  masła) - udekorować muffinki albo przełożyć nim ciasto czekoladowe. Dynia nadaje budyniowi wyjątkową konsystencję i smakuje bardziej jak krem budyniowy choć nie dodajemy do niego masła. Pachnie korzennymi przyprawami, ma piękny kolor i smakuje cudownie. Dla mnie idealne coś słodkiego to budyń dyniowy posypany rozkruszonymi kawowymi albo czekoladowymi ciasteczkami:) Z ręką na sercu to najlepszy budyń jaki jadłam!

składniki:

500ml mleka
1 szklanka pure z dyni
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki cukru brązowego
2 krople olejku migdałowego
gałka muszkatołowa


Budyń dyniowy pachnący migdałami


W rondlu mieszamy mus z dyni, korzenne przyprawy i 400ml mleka - całość zagotowujemy. W szklance mieszamy 100ml mleka, 2 łyżki cukru i mąkę ziemniaczaną. Gdy mleko z dynią się gotuje wlewamy miksturę ze szklanki i ciągle mieszając zagotowujemy budyń. Gdy zgęstnieje zdejmujemy z ognia i przelewamy do pucharków przekładając pokruszonymi ciasteczkami.

Budyń dyniowy pachnący migdałami

Budyń dyniowy pachnący migdałami





2 komentarze:

  1. Pyszny musiał być! Oj, zjadłabym sobie taki teraz... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie - kiedyś spróbuję taki zrobić. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń