niedziela, 27 października 2013

Zupa krem z dyni i pomarańczy z nutą imbiru


Rozgrzewająca, pachnąca imbirem i pomarańczami zupa wprost wymarzona na jesienne popołudnie. Bardzo zdrowa i dietetyczna nie ma w niej ani kropli tłuszczu więc nie trzeba uważać na to ile jej zjemy. Dynia zawiera witaminy C, D, B1, B2, kwas foliowy i dużą dawkę beta-karotenu natomiast w pestkach znajduje się łatwo przyswajany cynk. Dlatego skoro sezon w pełni warto sobie taką dynię sprawić i cieszyć się jej dobroczynnym działaniem. 


składniki:

1,5kg dyni przed obraniem
1l wody
szklanka soku z pomarańczy
sól, pieprz
kurkuma
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka sosu sojowego



Dynię obieramy i kroimy na kawałki około 3-4 cm. Rozrzucamy na blachę do pieczenia i wkładamy na 30 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Upieczone kawałki dyni blendujemy z wodą, sokiem z pomarańczy lub całą pomarańczą - przelewamy do garnka przyprawiamy i gotujemy przez 10 min.  Podajemy z grzankami, pokruszonym serem feta albo po prostu z kilkoma pestkami oczywiście dyni.


2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł z sokiem pomarańczowym. Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń