To już ostatni moment na grillowanie, ale sezon zakończyć trzeba! Proponuję wam szaszłyki bo to taki sprytny sposób żeby upiec wszystkie ulubione rzeczy. Warzywa i mięso mamy w odpowiednich proporcjach a co najważniejsze wyglądają bardzo apetycznie.
Dostałam akurat większą ilość jabłek więc kilka położyłam po prostu na grillu - na deser w końcu kto z nas nie jadł w dzieciństwie pieczonych na ognisku jabłek.
3 jabłka
2 cebule
oliwa z oliwek
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
sól, pieprz
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na kawałki o boku około 2-3 cm. Mieszamy kawałki z kurczaka z marynata i odstawiamy na pół godziny. Jabłka i cebulę kroimy na dosyć duże kawałki. Bierzemy patyczek do szaszłyków i nabijamy po kolei jabłuszko, kurczak cebula, jabłuszko kurczak, cebula itd do końca patyczka:) Pieką się dosyć szybko - jak mięso zrobi się białe to są gotowe, nie wymagają długiego przebywania na grillu.
Dostałam akurat większą ilość jabłek więc kilka położyłam po prostu na grillu - na deser w końcu kto z nas nie jadł w dzieciństwie pieczonych na ognisku jabłek.
składniki: (8 szaszłyków)
2 piersi z kurczaka3 jabłka
2 cebule
marynata do kurczaka
zioła prowansalskieoliwa z oliwek
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
sól, pieprz
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na kawałki o boku około 2-3 cm. Mieszamy kawałki z kurczaka z marynata i odstawiamy na pół godziny. Jabłka i cebulę kroimy na dosyć duże kawałki. Bierzemy patyczek do szaszłyków i nabijamy po kolei jabłuszko, kurczak cebula, jabłuszko kurczak, cebula itd do końca patyczka:) Pieką się dosyć szybko - jak mięso zrobi się białe to są gotowe, nie wymagają długiego przebywania na grillu.
W sam raz na nadchodzący weekend z piękną jesienną pogodą
OdpowiedzUsuń