składniki: (2 osoby)
2 kolby kukurydzy
łyżeczka cukru
około 40ml mleka
masełko czosnkowo-koperkowe
50g masła
2 ząbki czosnku
koperek - może być nawet suszony
sól
Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby było w temperaturze pokojowej. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek i sól. Delikatnie mieszamy łyżeczką - tak żeby składniki dokładnie się połączyły. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
To co mi zostanie po kukurydzianej uczcie używam do kanapek. Tylko nie do pracy!:)
Najtrudniejsze to ugotować kukurydzę tak, żeby nie była twarda. Istnieją różne techniki moja jest sprawdzona i wychodzi za każdym razem. Kukurydzę oczyszczamy z liści i włosów, myjemy. Następnie kolby kukurydzy przełamuję na pół - dzięki temu mieści mi się do garnka nie jest to jednak obowiązkowy krok.
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem cukru i mleka. Kolby wrzucamy na wrzątek i zmniejszamy ogień. Gotowanie trwa w zależności od wielkości 15-30 min.
Wyciągamy gorącą kukurydzę na talerz i nakładamy masełko czosnkowo-koperkowe. Gdy masełko się roztopi i otuli nas zapachami możemy zabierać się na obgryzanie.
Smacznego!
samo masełko czosnkowo-koperkowe jest super równiez jako dodatek do chleba lub innych potraw
OdpowiedzUsuń