czwartek, 5 grudnia 2013

Pikantny gulasz podany z ryżem z dodatkiem kurkumy



Pikantne potrawy rozgrzewają nas w zimne dni i tworzą przyjemną biesiadną atmosferę przy jedzeniu. Gdy ugotujecie garnek tego gulaszu domownicy na pewno będą już czekać przy stole zanim dojdzie. Mięso jest mięciutkie i kruche, po prostu rozpływa się w ustach. Jestem pewna, że przypadnie do gustu mięsożercom:)

składniki

1 kg mięsa z łopatki lub szynki
3 cebule
1/2 kg pomidorów
puszka kukurydzy
puszka fasoli
1 łyżka koncentratu pomidorowego

marynata

1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki octu winnego - użyłam czerwonego
1 łyżeczka musztardy
2 papryczki chilli - jeśli lubicie baardzo ostre dajcie 3 papryczki
kolendra, cząber
1/2 łyżeczki soli



Mięso myjemy i kroimy w kostkę, na kawałki mniej więcej 1-2 cm. Nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na 2 dni. Raz dziennie potrząsam pojemnikiem z mięsem. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy w dużym garnku. Gdy cebula się zeszkli dorzucamy mięso razem z marynatą. Podsmażamy kilka minut aż zetnie się z zewnątrz, wtedy zmniejszamy ogień , dokładamy kukurydzę i fasolę. Dusimy pod przykryciem przez kilka munut. Dodajemy posiekane w kostkę pomidory, szklankę wody i koncentrat pomidorowy, dalej dusimy pod przykryciem. Po 40 min mięso powinno być mięciutkie, próbujemy ewentualnie doprawiamy do smaku i gotowe.


Pikantny gulasz podaję z ryżem ugotowanym z dwoma szczyptami kurkumy. 2 szklanki ryżu gotujemy w 4 szklankach wody przez 15 min z dodatkiem soli i kurkumy. Jest pyszny a do tego zdrowy, ponieważ kurkuma to najsilniejszy środek przeciwzapalny i antyoksydacyjny. Dodatkowo wspomaga niszczenie w naszym organizmie komórek rakowych. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz