Kandyzowanych skórek pomarańczowych używam do wielu świątecznych wypieków, ozdabiam nimi pierniczki i makowca. Gdy zrobicie je u siebie pierwszy raz na pewno kandyzowanie pomarańczowych skórek stanie się i Waszym przedświątecznym zwyczajem. Po całym domu roznosi się piękny zapach, który wprawia domowników w świąteczny, radosny nastrój.
składniki
skórki z 5-6 pomarańczy
1/2 szklanki cukru
4 łyżki wody
Pomarańcze przed obraniem skórek dokładnie myjemy, następnie sparzyć wrzątkiem i dopiero obieramy. Skórki kroimy w kostkę około 0,5 cm. Do rondelka wsypujemy pokrojone skórki, cukier i wlewamy wodę, podgrzewamy. Często mieszamy i cały czas doglądamy. Gdy skórki zrobią się miękkie i szkliste - są gotowe. Przechowujemy je w słoiczkach w suchym miejscu, nawet przez miesiąc.
też robię sobie takie:) świetne do keksów:d
OdpowiedzUsuńnieodzowny element świątecznych wypieków!
OdpowiedzUsuńten przepis z powodzeniem można dodać do świątecznych
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Już dodane:)
Usuń