wtorek, 12 listopada 2013

Cytrynowy kurczak z kolorowymi warzywami



Kurczak i cytryna pasują do siebie idealnie, jeśli dodamy mu jeszcze odrobinę pikanterii to przenosimy się do krainy rozkoszy i przyjemności. Mojego kurczaka zamarynowałam dzień wcześniej żeby na pewno dokładnie się przeszły smaki:) Jako dodatek kolorowe warzywa! Wyglądają jak z obrazka a smakują jeszcze lepiej, pieczone z kurczakiem przechodzą się smakami nawzajem. 

składniki (2 porcje)

2 ćwiartki z kurczaka
4 ziemniaki
2 buraki
2 marchewki
1 cytryna
2 ząbki czosnku
pieprz cayenne
tymianek, oregano
sól i pieprz

marynowanie kurczaka

Zaczynamy od dokładnego umycia ćwiartek z kurczaka, następnie nakłuwamy kurczaka w kilku miejscach (głęboko do samej kości). W te otwory po wpływa nam marynata, poza tym kurczak dokładniej się upiecze. Kurczaka nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem, pieprzem cayenne i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cytrynę kroimy na plasterki i wyciskamy sok na kurczaka - plasterki zostają w marynacie. Pod przykryciem chowamy do lodówki na całą noc. 



kolorowe warzywa

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Buraki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki o grubości około 2-3 mm. Marchewkę myjemy (ja jej nie obieram), kroimy w słupki wielkości frytek. Warzywa rozrzucamy na blasze do pieczenia posypujemy solą, pieprzem i oregano. Mieszamy całość ręką. 

pieczenie

Kurczaka wyciągamy z lodówki (pachnie niesamowicie!) i umieszczamy na blasze z warzywami. Ja kładę go tak żeby nie leżał na warzywach. Wstawiamy na prawie najwyższą półkę piekarnika na 40 min przy temperaturze 180 stopni Celsjusza albo na opcję grill albo gór i termoobieg. Po upieczeniu ściągamy kurczaka na talerze, a warzywa delikatnie mieszamy żeby obtoczył je sos, który wytopił się z kury:)









1 komentarz: